Underbart spröda sockerkransar

 Till ca 55 st

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde ovispad

1 ½ tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

5 dl vetemjöl (plus någon dl till utbakning.)

Pärlsocker

Om man vill hackad mandel ca 25 g.

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa smör och socker pösigt och vitt.

Tillsätt grädden och vispa ett tag till.

Blanda mjölet med bikarbonaten och vaniljen och tillsätt lite i taget.

Arbeta ihop till en smidig deg.

Tag upp degen på ett välmjölat bord och arbeta den lite till, ta mer mjöl om det behövs men inte för mycket, degen skall inte fastna på fingrarna men heller inte bli mjölstinn.

Jag använder i nästa moment en kaksprits men har man inte det så delar man degen i ca 55 bitar.

Rulla ut varje till en lång remsa och forma till en cirkel. Använder man en kaksprits så stoppar man degen i den och trycker ut lagom långa remsor som man formar till en cirkel.

Doppa sedan ringen eller kransen i pärlsocker, jag brukar blanda pärlsocker och hackad mandel.

Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter, håll koll så att dom inte bränner.

Låt svalna och torka till på bakplåtspapper.

 

Hoppas att det skall smaka!