Underbara äpplegaletter

2 stycken galetter

Deg:

200 g rumsvarmt smör

½ dl strösocker

Ca 4 dl vetemjöl

3 msk florsocker

En nypa salt

4 msk kallt vatten

 

Äpplefyllning.

8 st äpplen (jag hade ganska små i storleken)

50 g smör

1 dl strösocker

Kanel efter smak

 

1 uppvispat ägg

Ca 30 g mandelspån

Lite florsocker att garnera med

 

Gör så här:

Kör ihop alla ingredienser till degen i en bakmaskin eller assistent, det går också att göra med elvisp eller för hand. Huvudsaken är att det blir en väl blandad deg.

Plasta in degen och ställ i kylen ca 20-30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord.

Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rundel som är ca 3-5 mm tjock.

Lägg dessa rundlar på en plåt med bakplåtspapper.

Skala och skiva äpplen.

Smält smöret i en stekpanna.

Häll i äpplen, socker och kanel.

Stek äpplena tills de blivit mjuka och karamelliserade.

Lägg ut de stekta äpplena på rundlarna men spara några cm ut till kanten.

Vik upp kanterna runt om.

Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.

Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter tills galetterna fått fin gyllene färg.

Pudra lite florsocker över när galetterna har svalnat.

Servera lite ljumma med vaniljsås eller en skopa vaniljglass.

 

Hoppas att det skall smaka!