Kladdig äpplekaka

1 ägg

1 ½ dl socker

2 tsk bakpulver

2 tsk vanilj

2 dl vetemjöl

1 dl mjölk

50 g rumsvarmt smör

1 medelstort äpple (rivet)

½ burk dulche de leche (397 g/hel burk)

1-2 st tunt skivade äpplen att dekorera med

smör och ströbröd till formen

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjöl, bakpulver och vanilj och tillsätt det till äggvispet.

Klicka i smöret och tillsätt mjölken.

Vispa till en slät smet.

Riv ett äpple och blanda ned i smeten.

Smöra och bröa en avlång brödform och klipp till ett bakplåtspapper så att det passar botten på formen för att undvika att kolan fastnar.

Häll i halva smeten i formen.

Klicka i dulche de leche och kör med en gaffel så att det blandar sig lite med smeten i formen.

Häll på resten av smeten.

Skala och skiva äpple tunt och lägg ovanpå smeten.

Grädda i hacket nedanför mitten i ugnen ca 30-40 minuter beroende på ugn, prova med sticka så att den är klar rakt igenom. (ha koll på kakan under gräddning, alla ugnar är olika och man kan behöva justera nivån i ugnen under gräddning.)

Låt kakan svalna.  (se till att den lossnat ordentligt pga dulche de lechen så kan man behöva lossa på den lite från formen, det gör man lättast med en kniv när kakan är varm.

Servera gärna ljummen med vaniljglass till.

 

Hoppas att det skall smaka!