Mördegskaka med lemoncurd och maräng

Mördeg:

360 g vetemjöl

250 g rumsvarmt smör

120 g florsocker

2st äggulor

2 tsk vaniljsocker

1 msk rapsolja

 

Lemoncurd:

2 st citroner

2 dl strösocker

2 st ägg

100 g smör

 

Maräng:

3 st äggvitor

1.5 dl strösocker

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 180 grader.

Blanda alla torra ingredienser till mördegen.

Klicka i smöret och kör ihop degen.

Tillsätt ägg och olja, arbeta degen tills den går ihop.

Tag upp den och kavla eller tryck ut den på en plåt med bakplåtspapper. ( jag brukar lägga plast på degen så fastnar den inte på kaveln.)

Ställ plåten i kylen ca 10 minuter.

Grädda kakan i mitten av ugnen ca 15-20 minuter, ha koll så att den inte bränns.

När den är klar så ställ den att svalna.

Vrid nu upp ugnen på grillfunktion på högsta värmen.

 

Lemoncurden görs med fördel något innan så att den hinner att sätta sig (den kan bli rinnig annars.)

Riv skalet (bara det gula) och pressa ur saften i en kastrull och tillsätt ägg och socker, låt det sjuda tills konsistensen blir lite tjock.

Drag av kastrullen från värmen och tillsätt smöret.

Rör väl och ställ att kylas.

Marängen:

Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret lite i taget och fortsätt att vispa ett tag tills det blivit en fin maräng.

 

Nu är det dags att montera kakan:

Bred på lemoncurden på mördegsbotten och sist marängen ovanpå.

Bränn av marängen näst längst upp i ugnen, ha koll hela tiden det tar bara någon minut.

Ställ kakan kallt ett par timmar innan servering.

Skär i rutor och njut!

 

Hoppas att det skall smaka!