Katalaner i långpanna

Degen:

180 g vetemjöl

125 g rumsvarmt smör

60 g florsocker

1 äggula

1 tsk vaniljsocker

1 tsk rapsolja

 

 

Fyllning:

150 g mandelmassa

75 g rumsvarmt smör

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

Ca 1 dl hallonsylt

 

Glasyr:

 Ca 2 dl florsocker

Vatten

Hallonsylt

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 180 grader.

Blanda alla ingredienser till degen, den skall bli smidig.

Platta och kavla ut degen i en långpanna med bakplåtspapper, den skall vara några mm tjock. ( jag brukar lägga plast över och kavla på så slipper man att det fastnar på kaveln och händerna.) Degen kommer inte att täcka en vanlig långpanna så om man har en mindre kan man använda den, huvudsaken är att degen blir några mm tjock.

Plasta och ställ i kylen.

Riv mandelmassan och blanda med övriga ingredienser till fyllningen utom hallonsylten.

Bred ut ett lager med sylt på degen och sedan fyllningen.

Grädda i ca 18 minuter i mitten av ugnen.

Tag ut kakan och låt den svalna.

Blanda florsocker och vatten.

Lägg på ett tunt lager med hallonsylt på kakan och sedan florsocker glasyren.

Ställ i kylen ett tag att stelna.

Skär i rutor så stora som du vill ha.

 

Hoppas att det skall smaka!

 


Den här ide`n väcktes när jag längtade efter katalaner men inte riktigt hade tid att fodra formar.. 
Det får bära eller brista var min tanke när jag bakade detta recept första gången, och det bar... Det blev succè här hemma... Jag trodde att jag hade bakat fika för hela helgen men det blev ingenting kvar när barn och sambo "provsmakat".. Men det gör ingenting jag älskar ju att baka ♥