Citron och maränglängder

2 längder

 

Kakan:

200 g rumsvarmt smör

4 ½ dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 tsk kallt vatten

 

Ca 6 msk lemoncurd ( köpt eller egengjord, recept nedan.)

 

Maräng:

2 st äggvitor

1 dl strösocker

 

Lemoncurd:

2 st citroner

2 dl strösocker

2 st ägg

100 g smör

 

Gör så här:

Tvätta citronerna noga och riv av skalet, (bara det gula.)

Pressa ur saften av citronerna och blanda det med skalet, socker och ägg.

Låt sjuda ihop tills det tjocknar.

Tillsätt smöret och ställ svalt.

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader.

Kör ihop samtliga ingredienser till kakan.

Tag upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.

Rulla ut varje del till en längd som är lika lång som plåten (långsidan.)

Tryck till dem något.

Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter, tills de får en gyllene färg och är klara.

Tag ut och låt svalna.

Sätt ugnen på grillläge högsta värmen.

Bred ut lemoncurd i en sträng i mitten av varje längd.

Vispa marängen, börja med äggvitorna och vispa upp dessa till ett vitt hårt skum, tillsätt sockret efterhand fortsätt vispa en stund till.

Fyll en spritspåse med marängen och spritsa ut över längderna ovanpå curden.

Bränn av i ugn eller med brännare. Det går fort i ugnen så ha koll så att det inte bränns.

Låt svalna.

Skär i önskade bitar.

 

Hoppas att det skall smaka!