Vetekaka med smör och vaniljfyllning


 

25 g jäst

2 ½ dl mjölk

50 g smör

En nypa salt

½ dl strösocker

½ tsk kardemumma

Ca 6-7 dl vetemjöl

Ett uppvispat ägg

Pärlsocker

 

Till fyllningen:

50 g rumsvarmt smör

1 tsk vaniljsocker

½ dl florsocker

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, värm till fingervarmt.

Lös upp jästen med vätskan och tillsätt salt, socker och kardemumma.

Tillsätt mjölet lite i taget så att degen inte blir för hård.

Arbeta degen i 10 minuter.

Jäs övertäckt med bakduk i 30 minuter.

Under tiden görs fyllningen.

Blanda alla ingredienser och gör teskeds stora klickar, lägg dem på ett fat och stoppa dem i frysen.

Smöra en springform.

Tag upp degen på ett lätt mjölat bord, knåda till den lite, lägg den i formen, den skall täcka botten.

Tag ut smörfyllningen och tryck ned i degen lite överallt.

Jäs övertäckt i 25 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter, ha koll så att den inte bränns. 

Börjar kakan att bli mörk så kan man lägga ett bakplåtspapper ovanpå och sänka värmen något.

Låt svalna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!