Sockerbullar

Ingredienser:

50 g jäst

5 dl mjölk

150 g smör

1 nypa salt

1 dl socker

1.5 tsk kardemumma

ca 14 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, det skall bli fingervarmt.

Smula sönder jästen i en bunke och blanda ut den med mjölken och smöret.

Tillsätt salt, socker och kardemumma.

Häll i mjölet, börja med 10 dl och tillsätt efterhand så att degen inte blir för hård.

Arbeta degen minst 10 min.

Pudra lite mjöl på den och ställ den att jäsa under bakduk ca 30 minuter.

 

Gör under tiden fyllningen:

100 gram rumsvarmt smör

Strösocker

1 tsk vaniljsocker

 

Blanda alla ingredienser i en skål.

Tag upp degen på mjölat bakbord.

Knåda till degen lite och kavla till en rektangel. ( ca ½ cm tjock)

Bred på fyllningen och vik över långsidan så att det blir en dubbel deg med fyllning emellan.

Skär i ca 1 cm tjocka remsor. Snurra varje remsa och gör en bulle av varje.

Lägg dem på plåt och jäs 30 minuter.

Baka bullarna mitt i ugnen ca 7-8 minuter beroende på ugn.

Låt bullarna svalna något.

Smält smör på medelvärme och pensla på bullarna som sedan doppas i strösocker.

Hoppas att det skall smaka!