Höstens äpplebullar

Ca 30 st

 

50 jäst

5 dl mjölk

En nypa salt

1 tsk malen kardemumma

1 dl strösocker

150 g smör

Ca 12-14 dl vetemjöl

 

Fyllning:

75-100g rumsvarmt smör

2-3st äpplen beroende på storlek (jag har ganska små äpplen i min trädgård så jag använde 3 st.)

Ca ¾ dl rårörsocker

Kanel efter smak

 

1 uppvispat ägg

Pärlsocker

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervarmt.

Lös upp jästen med vätskan.

Tillsätt en nypa salt, strösocker och kardemumma, blanda väl.

Häll i ca hälften av vetemjölet och tillsätt resten efterhand så att degen inte blir för hård, den skall släppa kanterna på bunken.

Arbeta degen i 10 minuter.

Pudra över lite mjöl och ställ att jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda till den något.

Kavla ut degen till en rektangel ( ca  ½ - 1 cm tjock.)

Bred på det rumsvarma smöret.

Skala och skiva äpplena tunt med en mandolin eller en osthyvel, lägg sedan ut dem på degen en och en annars kan det blir för tjockt och svårt att rulla ihop degen.

Strö på råsocker och kanel.

Rulla ihop degen från långsida till långsida.

Skär bitar av rullen, jag fick ut ca 30 bullar på min deg.

Lägg bullarna i formar.

Ställ att jäsa övertäckta med bakduk i 20 minuter.

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-12 minuter eller tills de fått fin färg och är färdiggräddade.

Låt svalna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!