Vitlöksbröd

Till 1 bröd.

25 g jäst

2 .5 dl fingervarmt vatten

2 msk olivolja

Ca 6 - 7 dl vetemjöl

En nypa salt

 

Fyllning:

75 g rumsvarmt smör

2 - 3 vitlöksklyftor

En nypa salt

Svartpeppar

1 msk hackad persilja

 

Olivolja till pensling

Flingsalt

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Lös upp jästen med vattnet i en bunke.

Tillsätt olja, salt och mjöl. Tillsätt mjölet efterhand så att degen inte blir för hård.

Arbeta degen i 10 minuter.

Jäs övertäckt i 30 minuter.

Riv vitlöken fint och hacka persiljan.

Rör ihop smöret, vitlöken, persilja, salt och peppar.

Forma små kulor av smöret och lägg ut på en tallrik. Frys dem medan degen jäser klart.

Smörj en springform (avtagbar kant), med olivolja i botten och runt om.

Tag upp degen direkt i formen och platta ut den så att den fyller botten på formen.

Tryck i smörklickarna runt om i brödet.

Jäs ytterligare 30 minuter.

Pensla med olivolja på brödet och strö på flingsalt.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter, håll lite koll så att det inte bränns.

Hoppas att det skall smaka!