Vetekakor

Receptet ger 6 st brödkakor.

 

75 g jäst

3 ½ dl ljummet vatten

4 dl ljummen mjölk

100 g rumsvarmt smör

1 nypa salt

½ dl ljus sirap

Ca 16-18 dl vetemjöl

 

Sirapsvatten att pensla med

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 225 grader.

Smula ned jästen i en bunke och lös upp den med väskan.

Tillsätt sirap, salt och det rumsvarma smöret.

Häll i mjölet lite i taget så att degen inte blir för hård. Olika mjölsorter kan skilja sig åt så man får ha koll på när degen släpper bunken.

Arbeta degen i 10 minuter.

Pudra över mjöl och ställ att jäsa under bakduk i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord.

Dela degen i 6 st lika delar och kavla ut till runda kakor ca ½ cm tjocka. Vill man ha lite tjockare brödkaka som går att dela så gör man dem lite mindre.

Jäs övertäckt med bakduk i 20 minuter.

Nagga kakorna med en gaffel innan de går in i ugnen.

Grädda i hacket under mitten ca 5 minuter/ kaka, tiden kan variera beroende på ugn. De skall få en gyllenbrun färg.

Direkt kakorna kommer ur ugnen så penslas de med sirapsvatten.

Låt svalna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!