2 st limpor
50 g jäst
3 dl vatten
2 dl mjölk
2 msk brödsirap
1 krm salt
2 msk rapsolja
50 g valnötter
2 dl rågsikt
Ca 9 dl vetemjöl
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Smula ned jästen i en bunke.
Värm vatten och mjölk till fingervarmt och häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt sirap, salt och olja.
Tillsätt rågsikten och vetemjölet lite i taget så att degen inte blir för hård.
Arbeta degen i 10 minuter och hacka nötterna grovt.
Tillsätt nötterna i slutet, pudra över lite mjöl och jäs övertäckt i 30 minuter.
Tag upp degen på bakbordet och dela den i två lika delar. Forma varje del till en limpa och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Pudra över lite mjöl och skär snitt i limporna.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen (inte allra längst ner) ca 30 - 35 minuter, man får ha lite koll på limporna så att dom inte bränner i slutet. När man knackar på dem i botten skall det låta ihåligt, då är dom klara.
Låt dem kallna under bakduk.
Hoppas att det skall smaka!