Valnötsbröd

2 st limpor

50 g jäst

3 dl vatten

2 dl mjölk

2 msk brödsirap

1 krm salt

2 msk rapsolja

50 g valnötter

2 dl rågsikt

Ca 9 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 200 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Värm vatten och mjölk till fingervarmt och häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

Tillsätt sirap, salt och olja.

Tillsätt rågsikten och vetemjölet lite i taget så att degen inte blir för hård.

Arbeta degen i 10 minuter och hacka nötterna grovt.

Tillsätt nötterna i slutet, pudra över lite mjöl och jäs övertäckt i 30 minuter.

Tag upp degen på bakbordet och dela den i två lika delar. Forma varje del till en limpa och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Pudra över lite mjöl och skär snitt i limporna.

Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Grädda i nedre delen av ugnen (inte allra längst ner) ca 30 - 35 minuter, man får ha lite koll på limporna så att dom inte bränner i slutet. När man knackar på dem i botten skall det låta ihåligt, då är dom klara.

Låt dem kallna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!