Solrossnurror

50 g jäst

2 ½ dl vatten

3 dl mjölk

2 msk brödsirap

50 g rumsvarmt smör

1 nypa salt

2 dl rågsikt

Ca 11 dl vetemjöl

1 dl solroskärnor

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Värm vatten och mjölk till fingervarmt.

Lös upp jästen med vätskan och tillsätt salt, sirap, smör och solroskärnor.

Tillsätt rågsikt och vetemjölet. Tag inte allt mjöl på en gång utan tillsätt efterhand så att degen inte blir för hård.

Arbeta degen i 10 minuter, pudra över lite mjöl och jäs övertäckt 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela den i önskad storlek på bitarna (mina väger 90 g/st och jag fick ut 16 st.)

Rulla ut varje del avlång och vrid den några varv.

Lägg på plåt och pudra över mjöl.

Jäs ytterligare 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter beroende på ugn.

 

Hoppas att det skall smaka!