Snoddaslimpor

Till 2 st limpor:

50 g jäst

2 ½ dl vatten

2 ½ dl mjölk

3 msk raps eller olivolja

3 msk ljus sirap

En nypa salt

Ca 14 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Värm vatten och mjölk till fingervarmt och lös upp jästen med vätskan.

Tillsätt salt, olja och sirap.

Häll i mjölet men inte allt på en gång, var försiktig så att degen inte blir för hård.

Pudra över lite mjöl och jäs övertäckt 40 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den något.

Dela degen i två lika delar och rulla ut varje del så att den blir lite avlång. Skär en skåra mitt i så att degen delar sig men inte ända upp. ( Den ser ut som ett par byxor, den skall alltså delas längs med.)

Sno de två remsorna om vartannat så att degen blir en tvinnad limpa.

Vik in änden som avslutas med och lägg på plåt med bakplåtspapper, forma till dom lite så att dom får en jämn och fin form.

Pudra över mjöl och lägg på jäsning under bakduk i 20 minuter.

Grädda näst längst ner i ugnen ca 20- 30 minuter beroende på ugn, jag använder alltid termometer och kollar innertemperatur som skall ligga runt 97 grader.

Låt svalna på ett galler med bakduk över.

 

Hoppas att det skall smaka!