Russinrutor i långpanna

50 jäst

5 dl mjölk

75g rumsvarmt smör

En nypa salt

3 msk brödsirap

3 dl rågsikt

Ca 8-9 dl vetemjöl

1 ½ dl russin

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Värm mjölken till fingervarmt och lös upp jästen med den.

Tillsätt sirap och salt, blanda väl.

Häll i rågsikten och ca hälften av vetemjölet.

Klicka i det rumsvarma smöret.

Tillsätt mer vetemjöl men lite i taget så att degen inte blir för hård.

Arbeta degen i ca 8 minuter.

Tillsätt russinen och arbeta ytterligare 2-3 minuter.

Pudra över vetemjöl och ställ att jäsa under bakduk 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord.

Knåda till den något och kavla ut den så att den passar en långpanna, jag använder den långpannan som är till ugnen.

Skär rutor i degen.

Pudra över lite mjöl och ställ att jäsa ytterligare 30 minuter.

Grädda i mittdelen av ugnen, (jag tar hacket under mitten på min ugn.)

Grädda i ca 12-15 minuter beroende på ugn. (Lättast är att mäta temperaturen på brödet som skall vara 96-97 grader.) Annars kollar man undersidan också så att det fått en fin färg även där.

Ett bra tips att använda är att om brödet blir mörkt så lägg ett bakplåtspapper över.

Låt svalna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!