Russinbröd

Ca 18st

50 g jäst

2 ½   dl mjölk

2 ½   dl vatten

2 msk brödsirap

2 msk rapsolja

Ca ½ dl russin

En nypa salt

2 dl rågsikt

Ca 10 - 12 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Värm mjölken och vattnet till fingervarmt, häll det över jästen och rör om tills den löst sig.

Tillsätt olja, salt och sirap.

Tillsätt rågsikten och mjölet men inte allt på en gång så degen blir för hård.

Arbeta degen i 10 minuter.

Tillsätt russinen i slutet.

Dofta över lite mjöl och lägg på en bakduk.

Jäs 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och dela den i bitar.  (jag får ut ca 18st, jag använder en våg och mina brukar väga runt 80g.)

Rulla dem till bullar och gör dem lite avlånga.

Skär ett snitt i varje bulle och pudra över lite mjöl.

Jäs ytterligare 30 minuter.

Baka av dem i mitten av ugnen ca 8 minuter beroende på ugn.

Låt svalna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!