Rosenbröd


Ca 24 st

 

50 g jäst

5 dl mjölk

50 g rumsvarmt smör

En nypa salt

2 msk ljus sirap

13-14 dl vetemjöl

 

1 ägg

vallmofrön

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Värm mjölken till fingervarmt och lös upp jästen med den.

Tillsätt salt och sirap och rör om.

Tillsätt hälften av mjölet och klicka i det rumsvarma smöret.

Tillsätt mer mjöl men var försiktig så att degen inte blir för hård.

Arbeta degen i 10 minuter.

Pudra lite mjöl över degen och täck med en bakduk.

Ställ att jäsa 30 minuter.

Tag upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda till den.

Dela degen i ca 24 bitar och forma varje del till en bulle.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och klipp ett kryss i varje med en sax.

Jäs under bakduk ytterligare 30 minuter.

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö på vallmofrön.

Grädda i mitten av ugnen ca 7- 10 minuter beroende på ugn.

Låt svalna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!