50 g jäst
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
2 msk rapsolja
4 msk brödsirap
En nypa salt
½ dl havrekross
½ dl havrekli
4 dl rågmjöl
Ca 5 dl vetemjöl
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 220 grader.
Smula ned jästen i en bunke.
Värm vatten och mjölk till fingervarmt och lös upp jästen med vätskan.
Tillsätt sirap, olja, salt, havrekross och havrekli.
Gå i med mjölet, först rågmjölet och sedan vetemjöl efterhand så att degen inte blir för hård.
Arbeta degen i 10 minuter.
Pudra över lite mjöl och jäs övertäckt med bakduk i 40 minuter.
Tag upp degen direkt i långpannan (klädd med bakplåtspapper), tryck eller kavla ut den lika stor som långpannan.
Skär bitar om så önskas och pudra över mjöl.
Jäs ytterligare 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen ca 9-15 minuter, ha koll då alla ugnar är olika!
Låt svalna under bakduk.
Hoppas att det skall smaka!