Rågbröd i långpanna

50 g jäst

2 ½ dl vatten

2 ½ dl mjölk

2 msk rapsolja

4 msk brödsirap

En nypa salt

½ dl havrekross

½ dl havrekli

4 dl rågmjöl

Ca 5 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Värm vatten och mjölk till fingervarmt och lös upp jästen med vätskan.

Tillsätt sirap, olja, salt, havrekross och havrekli.

Gå i med mjölet, först rågmjölet och sedan vetemjöl efterhand så att degen inte blir för hård.

Arbeta degen i 10 minuter.

Pudra över lite mjöl och jäs övertäckt med bakduk i 40 minuter.

Tag upp degen direkt i långpannan (klädd med bakplåtspapper), tryck eller kavla ut den lika stor som långpannan.

Skär bitar om så önskas och pudra över mjöl.

Jäs ytterligare 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen ca 9-15 minuter, ha koll då alla ugnar är olika!

Låt svalna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!