Morotsbröd i långpanna

50 g jäst

5 dl mjölk

75 g rumsvarmt smör

2 msk ljus sirap

En nypa salt

2 dl rågsikt

Ca 11-12 dl vetemjöl

3 mellanstora morötter

1 uppvispat ägg

Havregryn

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Värm mjölken till fingervarmt och lös upp jästen med den.

Tillsätt sirap och salt.

Häll i rågsikten, det rumsvarma smöret och ca hälften av vetemjölet.

Riv morötterna fint och tillsätt i degen.

Häll i resten av vetemjölet lite efterhand så att degen inte blir för hård. (degen skall släppa kanterna.)

Arbeta degen i 10 minuter.

Pudra över lite mjöl och ställ att jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda till den något.

Kavla ut den så att den passar långpannan till ugnen.

Skär rutor i önskad storlek.

Ställ att jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.

Pensla brödet försiktigt med ett uppvispat ägg och strö på havregryn.

Grädda i mittdelen (jag tar hacket strax under mitten), ca 12-15 minuter. Brödet skall få en fin färg och vara färdiggräddat rakt igenom.

Lättast är att mäta temperaturen på brödet som skall ligga på 96-97 grader i innertemperatur.

Man kan också kolla undersidan så att brödet fått fin färg.

Låt svalna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!