Mjuka baguetter


Ca 14 st

 

50 g jäst

5 dl fingervarm mjölk

2 msk ljus sirap

En nypa salt

4 msk rapsolja

Ca 11 - 13 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke och lös upp den med den fingervarma mjölken.

Tillsätt rapsolja, salt och sirap och blanda väl.

Tillsätt mjölet lite efterhand så att degen inte blir för hård, den skall släppa bunkens kanter.

Arbeta degen i 10 minuter.

Pudra över lite mjöl och ställ att jäsa under bakduk i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda till den något.

Dela den i lagom bitar. (Jag delade i 14 delar med en vikt på 100g/del.)

Forma varje del avlång, mina bitar var ca 14 cm långa.

Skär tre ganska djupa snitt i varje, (inte hela vägen ner) och pudra över lite mjöl.

Ställ att jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.

Grädda i hacket nedanför mitten ca 7 - 8 minuter beroende på ugn.

Låt svalna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!