Mitt bästa långpannebröd

50 g jäst

5 dl mjölk

3 msk ljus sirap

En nypa salt

12- 13 dl vetemjöl

75 g rumsvarmt smör

1 uppvispat ägg

Vallmofrön

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Värm mjölken till fingervarmt och lös upp jästen med den.

Tillsätt salt och sirap.

Tillsätt mjölet lite i taget så att degen inte blir för hård.

Klicka i det rumsvarma smöret.

Arbeta degen 10 minuter.

Jäs övertäckt med bakduk i 30 minuter.

Tag upp degen i en långpanna med bakplåtspapper.

Tryck ut degen så att den täcker långpannan.

Skär rutor om så önskas eller så låter man den vara som den är.

Låt brödet jäsa övertäckt med bakduk ytterligare 30 minuter.

Vispa upp ett ägg och pensla brödet, strö sedan på vallmofrön.

Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter. Brödet skall få fin färg, kolla under så att det även fått en fin gyllene färg där.

Låt svalna under bakduk


Hoppas att det skall smaka!