Midsommarbröd


50 g jäst

3 dl mjölk

2dl vatten

2 msk ljus sirap

2 msk rapsolja

En nypa salt

Ca 12 dl vetemjöl

1 ägg

Vallmofrön

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Värm mjölken och vattnet till fingervarmt, häll det över jästen och rör tills den är upplöst.

Tillsätt sirap, salt och olja.

Tillsätt mjölet lite efterhand så att degen inte blir för hård.

Arbeta degen 10 minuter.

Pudra över lite mjöl och jäs övertäckt i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och baka ut midsommarstänger. (Mina har en vikt på ca 100 g/st.)

Rulla en del som är lite längre som utgör själva stången.

Lägg en tvärsöver och forma två rullar som utgör kransarna.

Lägg på bakplåtspapper och jäs ytterligare 30 minuter.

Pensla med ett uppvispat ägg och strö på vallmofrön.

Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter beroende på ugn.

Låt svalna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!