Havrerutor i långpanna

50 jäst

5 dl mjölk

2 dl havregryn

2 dl rågsikt

Ca 8- 9 dl vetemjöl

3 msk sirap

En nypa salt

75 g rumsvarmt smör

Ett uppvispat ägg

Havregryn till garnering

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Värm mjölken till fingervarmt och häll i havregrynen.

Lös upp jästen med vätskan.

Tillsätt sirap, salt och rågsikt.

Klicka i det rumsvarma smöret och häll i vetemjölet lite i taget så att degen inte blir för hård.

Arbeta degen i 10 minuter.

Täck över bunken med en bakduk och ställ att jäsa 30 minuter.

Tag upp degen på ett lätt mjölat bakbord.

Knåda den något och kavla/tryck ut den i en långpanna, degen skall täcka hela pannan.

Skär rutor i önskad storlek eller låt den vara precis som den är.

Ställ att jäsa ytterligare 30 minuter.

Pensla brödet med ett uppvispat ägg och strö på havregryn.

Grädda i mitten av ugnen ca 12-15 minuter, kolla under så att brödet har fått fin färg eller mät temperaturen (96-97 grader.)

Låt svalna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!