50 jäst
5 dl mjölk
2 dl havregryn
2 dl rågsikt
Ca 8- 9 dl vetemjöl
3 msk sirap
En nypa salt
75 g rumsvarmt smör
Ett uppvispat ägg
Havregryn till garnering
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 220 grader.
Smula ned jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt och häll i havregrynen.
Lös upp jästen med vätskan.
Tillsätt sirap, salt och rågsikt.
Klicka i det rumsvarma smöret och häll i vetemjölet lite i taget så att degen inte blir för hård.
Arbeta degen i 10 minuter.
Täck över bunken med en bakduk och ställ att jäsa 30 minuter.
Tag upp degen på ett lätt mjölat bakbord.
Knåda den något och kavla/tryck ut den i en långpanna, degen skall täcka hela pannan.
Skär rutor i önskad storlek eller låt den vara precis som den är.
Ställ att jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla brödet med ett uppvispat ägg och strö på havregryn.
Grädda i mitten av ugnen ca 12-15 minuter, kolla under så att brödet har fått fin färg eller mät temperaturen (96-97 grader.)
Låt svalna under bakduk.
Hoppas att det skall smaka!