Höstens limpa

2 stycken limpor


50 g jäst

5 dl ljummet vatten

En nypa salt

2 msk brödsirap

50 g rumsvarmt smör

2-3st äpplen beroende på storlek

Ca 11-14 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg

Vallmofrön

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Häll över det fingervarma vattnet över jästen och lös upp den.

Tillsätt salt, sirap och smör.

Skala, kärna ur och riv äpplen tillsätt i degen.

Häll i vetemjölet lite i taget så att degen inte blir för hård, degen skall släppa kanten på bunken.

Arbeta degen i 10 minuter.

Pudra över lite mjöl och ställ att jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den något.

Dela degen i två delar och forma till två limpor.

Lägg dem på plåt och skär några snitt i ytan.

Jäs 15 minuter övertäckt med bakduk.

Pensla brödet med ett uppvispat ägg och strö på lite vallmofrön.

Grädda i nedre mittendelen på ugnen ca 20-25 minuter.

Om ytan börjar bli mörk så lägg på ett bakplåtspapper, ha koll så att det inte bränner.

Det kan hända att man får justera falsen lite beroende på ugn.

Jag använder alltid min ugnstermometer för att kolla när brödet är klart, det skall vara en innertemperatur på 96-97 grader.

Låt svalna på galler under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!