Ca 16 st
50 g jäst
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
en nypa salt
ca 10-12 dl vetemjöl
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 220 grader.
Smula ned jästen i en bunke.
Värm vatten och mjölk till fingervarmt.
Rör ut jästen med vätskan.
Tillsätt salt, olja och sirap.
Tillsätt vetemjölet lite efter hand så att degen inte blir för hård, den skall släppa bunkens kanter.
Arbeta degen i 10 minuter.
Pudra över lite mjöl och jäs övertäckt med bakduk 30-40 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord men rör den så lite som möjligt.
Dela den i 16 bitar för lite större eller fler om du vill ha mindre bröd.
Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper, skär ett snitt i dem och dofta över mjöl.
Jäs ytterligare 35 minuter under bakduk.
Grädda bröden i mitten av ugnen ca 7-10 min beroende på ugn.
Låt svalna under bakduk.