Frukostbröd

1/3 paket jäst

2 ½  dl kallt vatten

1 msk brödsirap

2 msk rapsolja

1 dl dinkelmjöl ( har man inte dinkel så kan man lika gärna ta vetemjöl)

Ca 5 dl vetemjöl

En nypa salt

 

Gör så här:

Lös upp jästen i det kalla vattnet.

Tillsätt sirap, salt och olja, rör tills det löst upp sig.

Tillsätt sedan dinkelmjölet och vetemjölet, degen skall vara lite lösare än vanligt så var försiktig med mjölet.

Arbeta degen några minuter och plasta bunken väl.

Ställ på köksbänken och jäs till morgonen därpå.

På morgonen:

Sätt ugnen på 230 grader.

Tag upp degen direkt på en plåt med bakplåtspapper.

Forma den till ett avlångt bröd och tvinna den lite.

Pudra över mjöl och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Den skall få en fin färg och om man vänder på den och knackar i botten så skall den låta ihålig är den klar. (innertemperatur 95 grader.)

Ett tips för hård skorpa är att kasta in lite vatten i botten på ugnen, det blir magiskt gott.

 

Hoppas att det skall smaka!