Frallor

Ca 18 st

 

50 g jäst

5 dl ljummet vatten

En nypa salt

2 msk brödsirap

2 msk rapsolja

Ca 10-12 dl vetemjöl

 

1 uppvispat ägg

Vallmofrön eller havregryn

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Häll i det ljumma vattnet (37 grader), och rör ut jästen med det.

Tillsätt sirap, salt och rapsolja.

Häll i mjölet lite efterhand så att degen inte blir för hård, den skall släppa bunkens kanter.

Arbeta degen i 10 minuter.

Pudra över lite mjöl och ställ att jäsa i 30 minuter.

Tag upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den något.

Dela degen i ca 18 bitar (mina väger runt 75g/st.)

Rulla varje del till en bulle och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Jäs övertäckt med bakduk ytterligare 30 minuter.

Vispa upp ett ägg och pensla bröden, strö på vallmofrö eller havregryn.

Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter, ha lite koll så att det inte bränns alla ugnar är olika.

Om man är osäker på om brödet är färdigt så kan man knacka lite undertill, låter det ihåligt så är det klart.

Låt svalna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!