Enkelt rostbröd

2 st limpor

 

50 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

2 msk brödsirap

En nypa salt

50 g rumsvarmt smör

Ca 11-13 dl vetemjöl

 

1 uppvispat ägg

vallmofrön

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Häll i det fingervarma vattnet och lös upp jästen med det.

Tillsätt salt och sirap och blanda väl.

Tillsätt hälften av mjölet och det rumsvarma smöret.

Häll i det resterande mjölet lite efterhand så att degen inte blir för hård, den skall släppa kanterna på bunken.

Arbeta degen i 10 minuter.

Pudra över lite mjöl och ställ att jäsa i 30 minuter.

Tag upp degen på lätt mjölat bakbord.

Dela den i två lika delar och knåda den bara lite.

Forma varje del till en limpa och lägg på plåt, skär några snitt i varje med en vass kniv.

Jäs ytterligare 30 minuter.

Pensla limporna med ett uppvispat ägg och strö på vallmofrön.

Grädda i mittendelen (jag tar hacket nedanför) i ca 20-25 minuter, lättast är att mäta temperaturen på brödet som skall vara 96-97 grader.

Om brödet börjar att bli mörkt, lägg på ett bakplåtspapper ovanpå limporna.

Låt svalna på galler.

 

Hoppas att det skall smaka!