2 st limpor
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 msk brödsirap
En nypa salt
50 g rumsvarmt smör
Ca 11-13 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
vallmofrön
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 220 grader.
Smula ned jästen i en bunke.
Häll i det fingervarma vattnet och lös upp jästen med det.
Tillsätt salt och sirap och blanda väl.
Tillsätt hälften av mjölet och det rumsvarma smöret.
Häll i det resterande mjölet lite efterhand så att degen inte blir för hård, den skall släppa kanterna på bunken.
Arbeta degen i 10 minuter.
Pudra över lite mjöl och ställ att jäsa i 30 minuter.
Tag upp degen på lätt mjölat bakbord.
Dela den i två lika delar och knåda den bara lite.
Forma varje del till en limpa och lägg på plåt, skär några snitt i varje med en vass kniv.
Jäs ytterligare 30 minuter.
Pensla limporna med ett uppvispat ägg och strö på vallmofrön.
Grädda i mittendelen (jag tar hacket nedanför) i ca 20-25 minuter, lättast är att mäta temperaturen på brödet som skall vara 96-97 grader.
Om brödet börjar att bli mörkt, lägg på ett bakplåtspapper ovanpå limporna.
Låt svalna på galler.
Hoppas att det skall smaka!