Brytbröd med olivolja och flingsalt

Receptet ger ca 16 bitar

 

50 g jäst

4 dl fingervarmt vatten

1 dl fingervarm mjölk

1 msk ljus sirap

2 msk olivolja

En nypa salt

Ca 9 - 11 dl vetemjöl

 

Flingsalt och olivolja till pensling

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Värm vatten och mjölk till fingervarmt och rör ut jästen med det.

Tillsätt sirap, salt och olivolja blanda väl.

Häll i mjölet lite efterhand så att degen inte blir för hård. Mjöl skiljer sig åt beroende på märke så var lite försiktig. Degen skall släppa bunkens kanter.

Arbeta degen i 10 minuter.

Jäs övertäckt med bakduk i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den något.

Dela degen i ca 16 bitar (jag fick ut 16st a 70g/st.)

Rulla varje del till en rund bulle och lägg dem tätt på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

Pensla brödet med olivolja och strö på flingsalt efter smak.

Grädda i hacket under mitten ca 15 - 18 minuter beroende på ugn. Brödet är klart när det har en innertemperatur på 96 grader eller låter ihåligt om man knackar på undersidan. Brödet skall få fin färg, ha lite koll.

Låt svalna under bakduk.

Hoppas att det skall smaka!