Brödkakor med havregryn

4 st brödkakor

 

50 g jäst

5 dl ljummen mjölk

2 dl havregryn

2 msk brödsirap

3 msk rapsolja

En nypa salt

Ca 12-14 dl vetemjöl

Sirapsvatten (blanda lite vatten med en tsk sirap)

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 220 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Värm mjölken till fingervarmt och slå i havregrynen i kastrullen.

Lös upp jästen med degvätskan.

Tillsätt sirap, olja och salt.

Häll i vetemjölet lite i taget så att degen inte blir för hård, den skall släppa bunkens kanter.

Arbeta degen i 10 minuter, i maskin eller för hand.

Pudra över lite mjöl och ställ att jäsa under bakduk 30 minuter.

Tag upp degen på lätt mjölat bakbord.

Dela degen i 4 st lika delar.

Kavla ut varje del till en rundel som är ca 1-1 ½ cm tjock.

Lägg på plåt med bakplåtspapper.

Ställ att jäsa ytterligare 20 minuter.

Grädda brödkakorna i mittendelen av ugnen ca 10-12 minuter tills brödet fått fin färg. (jag mäter alltid temperatur på brödet som skall vara 96-97 grader invändigt.)

Blanda lite vatten med en tsk sirap och pensla bröden direkt de kommer ur ugnen.

Låt svalna under bakduk.

 

Hoppas att det skall smaka!