4 st brödkakor
50 g jäst
5 dl ljummen mjölk
2 dl havregryn
2 msk brödsirap
3 msk rapsolja
En nypa salt
Ca 12-14 dl vetemjöl
Sirapsvatten (blanda lite vatten med en tsk sirap)
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 220 grader.
Smula ned jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt och slå i havregrynen i kastrullen.
Lös upp jästen med degvätskan.
Tillsätt sirap, olja och salt.
Häll i vetemjölet lite i taget så att degen inte blir för hård, den skall släppa bunkens kanter.
Arbeta degen i 10 minuter, i maskin eller för hand.
Pudra över lite mjöl och ställ att jäsa under bakduk 30 minuter.
Tag upp degen på lätt mjölat bakbord.
Dela degen i 4 st lika delar.
Kavla ut varje del till en rundel som är ca 1-1 ½ cm tjock.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Ställ att jäsa ytterligare 20 minuter.
Grädda brödkakorna i mittendelen av ugnen ca 10-12 minuter tills brödet fått fin färg. (jag mäter alltid temperatur på brödet som skall vara 96-97 grader invändigt.)
Blanda lite vatten med en tsk sirap och pensla bröden direkt de kommer ur ugnen.
Låt svalna under bakduk.
Hoppas att det skall smaka!