Brödkakor


 
50g jäst
2.5 dl vatten
2.5 dl mjölk
3 msk sirap
en nypa salt
2 msk rapsolja
2 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Värm vatten och mjölken till fingervarmt.
Smula ned jästen i en buke och häll över vätskan.
Tillsätt salt, olja och sirap.
Häll först i rågsikt och grahamsmjöl, sist vetemjölet.
Det skall bli en deg som lätt släpper kanterna på bunken.
Dofta över lite mjöl och jäs i 30 min.
Dela degen i 7 delar och kavla ut varje del till en rundel, den skall vara ganska platt.
Jäs ytterligare 20 minuter.
Innan det är dags att grädda så se till att nagga dem väl så att det inte blir bubbligt.
Jag brukar dofta över lite mjöl innan jag skjutsar in dem.
Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter.
Låt dem svalna på en bakduk.
Underbart goda med lite smör och ost på.

Detta recept har rötter i min mormors brödkakor som jag växte upp med, minns alla gånger mamma bakade och doften spred sig genom huset och in i mitt rum... den uppväxten vill jag ge till mina barn!
Jag har modifierat receptet lite så att det passar mig och mina ingredienser jag oftast har hemma.
Men det är samma sak här, när jag bakar så kommer barnen springandes genom huset och vill smaka, det räcker för mig då har jag uppnått mitt mål!