Bröd med flingsalt och pumpafrön

 Till 2 st

50 g jäst

4 dl fingervarmt vatten

2 msk brödsirap

3 msk olivolja

En nypa salt

3 dl rågsikt

Ca 6 ½  dl vetemjöl

½ dl solroskärnor

½ dl pumpafrön

1 äggvita

1 tsk kallt vatten

 

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 235 grader.

Smula ned jästen i en bunke.

Tillsätt vatten och rör till jästen har löst sig.

Häll i sirap, salt och olja, blanda väl.

Tillsätt rågsikten och vetemjölet efter hand.

Arbeta degen i ca 8 minuter.

Tillsätt därefter fröna och arbeta ytterligare 2 minuter så att allt hinner att blanda sig.

Pudra över lite mjöl och ställ att jäsa i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord, dela den i två lika stora delar.

Rulla ut den så att den blir lika lång som plåten, snurra till den.

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, (för att de skall hålla formen så lägger jag 3 extra papper, ett på varje sida och ett emellan bröden.)

Skär ytliga snitt i dem båda och jäs under duk 20 minuter.

Vispa till äggvitan och häll i ca 1 tsk kallt vatten, pensla bröden med äggvattnet och strö på pumpafrön och flingsalt.

Grädda mitt i ugnen ca 20 - 30 minuter beroende på ugn, sänk plåten lite på slutet så att de blir gräddade underifrån också, brödet skall nå en innertemperatur på ca 96 grader eller låta ihåligt när man knackar på det i botten.

Om man vill ha en hård yta på brödet så kastar man in lite vatten i ugnen i början på gräddningen.

Låt svalna under bakduk.

Hoppas att det skall smaka!


Ett gott bröd att äta till en sallad eller till kräftorna. 
Fungerar såklart jättebra till frukosten eller mellanmålet också!
Jag gjorde stora lunchmackor på det, jag skar som i en baguette och fyllde med sallad, brie ost och salami, jättegott!
Hoppas att det skall smaka!